Monday, August 11, 2008

Με το αίμα των λαών τη γη ξαναμοιράζουν

Πίσω από τη σύγκρουση, η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για τον έλεγχο της περιοχής

Κυριακάτικος Ριζοσπάστης 11 08 2008

Οι μάχες που ξέσπασαν στη Νότια Οσετία και «μετράνε» ήδη πολλές εκατοντάδες νεκρών δεν ήταν ούτε αυτή τη φορά «κεραυνός εν αιθρία». Εδώ και καιρό η κατάσταση στην περιοχή ήταν έκρυθμη και οι βασικοί «πρωταγωνιστές» της σύγκρουσης προετοιμάζονταν ακόμη και για τις εχθροπραξίες, υποκρινόμενοι πως στόχος τους είναι δήθεν η «τρομοκρατία». Ετσι, μόλις στα τέλη Ιούλη έγιναν στη Γεωργία τα στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Immediate response 2008» και τη συμμετοχή 1.000 Αμερικανών! Την ίδια περίοδο, στο ρωσικό Καύκασο και στην Κασπία πραγματοποιήθηκαν επίσης μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία πήραν μέρος 8.000 Ρώσοι, καθώς και 700 τεθωρακισμένα οχήματα, 30 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ολα «φωτογράφιζαν» την επικείμενη σύγκρουση.

Το υπόβαθρο της σύγκρουσης

Οι ρίζες αυτής της αναμέτρησης δε βρίσκονται αλλού παρά στις ίδιες τις αιτίες που γεννούν τον πόλεμο στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού. Αιτίες που αφορούν τα τεράστια μονοπωλιακά κέρδη, τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για τον έλεγχο νέων πηγών ενέργειας, τους δρόμους μεταφοράς, τον έλεγχο μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ανάμεσα σ' αυτές τις περιοχές βρίσκεται και η περιοχή της Κασπίας και του Καυκάσου. Περιοχές πλούσιες σε πρώτες ύλες κι ενεργειακούς πόρους, αλλά και τόποι περάσματος αγωγών. Είναι το «ψητό», που η «μυρωδιά» τραβά τα «λιοντάρια», τους «λύκους» και τις «ύαινες» του ιμπεριαλισμού, που θέλουν να το κατασπαράξουν.
Η κρίση σήμερα στη Γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα. Οπως έλεγε κι ο πιο γνωστός Γεωργιανός του περασμένου αιώνα, ο Ιωσήφ Στάλιν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, όταν γνωρίζεις τη φύση και την ανάπτυξη του ιμπεριαλισμού, πως ο πόλεμος αναπόφευκτα θα ξεκινήσει κι αυτοί εκεί (σημ. εννοούσε τους ιμπεριαλιστές) οπωσδήποτε θα φαγωθούνε μεταξύ τους» (30/3/1925, Ομιλία στη γιουγκοσλαβική επιτροπή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς).

Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και η ένταξη στο ΝΑΤΟ έφεραν πιο κοντά τον πόλεμο
Είναι φανερό πως η λεγόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, παρά τους ισχυρισμούς περί δήθεν «μοναδικότητας» της περίπτωσης, έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και για άλλες περιοχές, όπως αυτές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που είναι δύο περιοχές της Γεωργίας, που μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, από το 1992, έχουν κηρύξει την «ανεξαρτησία» τους, με τα όπλα, διώχνοντας τους Γεωργιανούς, και αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το θέμα της ένταξής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των πολιτών στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία έχει ήδη πάρει τη ρωσική υπηκοότητα.

Η Τιφλίδα, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, στηριγμένη στις πλάτες των ΗΠΑ (πριν ένα μήνα ήταν εκεί η Κοντολίζα Ράις), επιδιώκει φαινομενικά με τα όπλα να πετύχει τον έλεγχο σε όλη τη χώρα. Για κάτι τέτοιο υπάρχει ο επιπρόσθετος λόγος της επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξής της στο ΝΑΤΟ, μαζί με την Ουκρανία. Αντικειμενικά, λοιπόν, η ένταξη στο ΝΑΤΟ προβοκάρισε την επιθετική γραμμή της Τιφλίδας.

Η Ρωσική Ομοσπονδία, που έχει στρατιωτικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στην περιοχή και έχει κάνει σαφές πως δεν επιθυμεί την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αντιδρά στις προκλήσεις της Γεωργίας. Βεβαίως, καταλαβαίνει πως μια μεγάλη εμπλοκή της (εκτός του πλαισίου των «ειρηνευτικών δυνάμεων») μπορεί να προκαλέσει την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, κάτι που ίσως να επιδιώκουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ηγεσία της Γεωργίας, αφού με βάση τα δεδομένα στοιχεία είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Γεωργίας κατά της Νότιας Οσετίας, που έχει τη στήριξη της Ρωσίας.

Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη

Οι εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου σαφώς και συνδέονται με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις πληροφορίες που έρχονται συνεχώς ότι ετοιμάζονται νέες «εστίες» στην περιοχή μας, κάτι που θα πρέπει να αναμένεται εξαιτίας της όξυνσης των αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, που ενισχύεται με την ισχυροποίηση της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Σ' αυτές τις συνθήκες η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ όχι μόνον δεν επιβεβαιώνουν αυτούς που τους θεωρούν «εγγύηση για την ασφάλεια των λαών», αλλά αντίθετα αποτελούν παράγοντα εμπλοκής της χώρας μας σε τυχοδιωκτικές και επικίνδυνες περιπέτειες στα Βαλκάνια (που γίνονται «μήτρα προτεκτοράτων»), αλλά και στην Κεντρική Ασία (Αφγανιστάν), στον Περσικό, όπου η κυβέρνηση, μετά τα κοινά ελληνο-ισραηλινά αεροπορικά γυμνάσια, τώρα στέλνει και μια φρεγάτα (κατά των λαών του Ιράν και του Ιράκ).

Απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να σταματήσει η παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να επιστρέψουν πίσω όλες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που είναι εκτός συνόρων.

Να βγούνε πολιτικά συμπεράσματα και να αποδυναμωθούν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν ανεπιφύλακτα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ.), αλλά κι εκείνες (όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) που επιλέγουν ιμπεριαλιστή και στηρίζουν το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ, που παίζει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σ' αυτές τις επικίνδυνες και αιματηρές εξελίξεις.

Το «κουρέλιασμα» του διεθνούς δικαίου, στο οποίο έχουν επιδοθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι ιμπεριαλιστές, η καθημερινή χρεοκοπία των αυταπατών περί ενός δήθεν ειρηνικού «πολυ-πολικού» κόσμου (όπως φάνηκε και πάλι με την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταλήξει για τη Ν. Οσετία, όπως νωρίτερα για το Κόσσοβο κ.ά.), δείχνουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους λαούς από τη λαϊκή, την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση!

Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

No comments: