Aris Ikonomou
Ο Ουγκο Τσαβες με αφορμη την παγκοσμια συναντηση Αριστερων Κομμάτων κάλεσε ολα τα Αριστερα Κομματα να στηριξουν και να οργανωθούν στην 5η Σοσιαλιστική Διεθνή. (http://www.psuv.org.ve/?q=node/6913)«Η 5η Σοσιαλιστικη Διεθνής ειναι αίτημα των λαου...ειναι ανάγκη» ειπέ στο κλεισιμο των διεργασιών της Διεθνής Συνάντησης των Αριστερων Κομματων που οργανώθηκε στο Καρακας στις 19 εως τις 21 Νοεμβρίου. Ο πρέδρος της Βενεζουελας και αρχηγός του Ενωμενου Σοσιαλιστικου Κομματος Βενεζουελας (PSUV) σχολιασε πώς « η δημιουργία της 5ης Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα σημάνει την γέννηση μιας νέας οργάνωσης που να αρμόζει στην εποχή και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, θα είναι το εργαλείο ενωποίησης και έκφρασης της πάλης των λαων για να σώθει ο πλανήτης...».
Η πρόταση, που υπερψηφιστηκε απο τους αντιπροσωπους 50 χωρων οι οποίοι ειχαν παρευρεθει στην πρώτη έκδοση αυτής της συνάντησης (εκ των οποιων ήταν και το ΚΚΕ) περιγράφει αυτη τη Διεθνή «ώς χωρος όπου κομματα,κινήματα και απόψεις με σοσιαλιστικη κατευθυνση, μαζέυονται να προτείνουν κοινη στρατηγική πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμο, την εναλλαγή το καπιταλισμου σε σοσιαλισμο και την οικονομικη ολοκλήρωση στα πλαισια αλληλεγγύης».
Πολιτικά, αυτη η διεθνής θα «ακολουθεί την γραμμη των προσπαθειων του Καρλ Μαρξ, του Φριντιριχ Ενγκελς και του Λενιν και θα συνδυάζεται με την σκεψη των λατινοαμερικάνων οπως: ο Σιμον Μπολιβαρ, οι αντιμπεριαλιστες Φρανσισκο Μοραθαν και Σεσαρ Αουγκουστο Σαντινο»
Το πρώτο ραντεβού αυτης της περιπέτειας εχει οριστεί για τον Απρίλιο του 2010. Βεβαια ο Τσαβες εδωσε τα περιθώρια στην καθε οργάνωση να πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για να περασει η αποφαση απο τα αναγκαία οργανα.
Η πρόταση αυτή δεν δημιουργησε τον πάταγο που θα φανταζόμασταν...εκτός απο τους διάφορους τροτσκιστικους ή αριστερίστικους κύκλους.
Απο την μερια του το Κομμουνιστικο Κομμα της Βενεζουελας δεν εδειξε τον ενθουσιασμο που ο Τσαβες ηλπιζε να δει και που διαφοροι αντιπροσωποι εδειξαν. (http://www.pcv-venezuela.org/index.php?option=com_content&task=view&id=6033&Itemid=98 )
Σε ανακοινωση του λεει πως « ολοι συμφωνουν για την δημιουργια ενος διεθνούς θεσμου για τον συντονισμο των δυναμεων της αριστεράς. Αλλα η ιδεολογική ετερογένεια των διαφόρων οργανώσεων που ηταν παρούσες στην Συναντηση και η διαφωνια τους πάνω στο θεμα του σοσιαλισμου, δεν επιτρεπει μια ξεκαθαρη αντιληψη ενος τέτοιου ενχειρηματος.Ιδιως λόγο της παρουσιας στην συναντηση ακομα και δέξιων κομματων»
Η εναλλακτική λύση που προτεινει το ΚΚΒ ειναι η δομηση « ενος πλατιού αντιμπεριαλιστικου μετώπου, που να ενώνει με ανοικτή μορφή όλες τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που εχουν αντιμπεριαλιστικη κατεύθυνση, που ωστοσο δεν εχουν τον σοσιαλισμο ως στοχο.
Προσωπικα σχολια
Ειναι δύσκολο να πει κανεις οτι ειναι κακη ή καλη ιδέα. Ισχύει οτι οι κομμουνιστικες και οι ευτυτερες προοδευτικές δυνάμεις χρειαζονται ενα Διεθνες συντονιστικο όργανο. Η ιστορια εχει δειξει πολλαπλες φορες πως η υπαρξει ενος τέτοιου θεσμου καθως και πόσο πολύ έχει σημαδέψει την πάλη η απώλειά του. Αλλα:
* Η δημιουργια της 5ης Διεθνους προυποθέτει την υπαρξει μιας 4ης. Πέρα απο τους τροτσικιστικους κύκλους κανένας άλλος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μια τέτοιας δομής (γενικότερη αμφισβήτηση του διεθνούς και ιδεολογικού χαρακτήρα) . Ο Τσάβες πρότεινοντας κάτι τέτοιο λεει στους κομμουνιστες οτι η 4η Διεθνης ήταν πραγματικοτητα και η 5η όντας συνεχεια της βασιζεται στα διδαγματα και γενικότερα στην κληρονομιά της.
* Το όνομα «Σοσιαλιστικη» δινει λάθος εντυπώσεις. Πρώτον, ήδη υπάρχει η σοσιαλιστικη Διεθνης (ρεφορμιστικη). Θελουμε κάτι διαφορετικο ή οχι; Εάν δεν θέλουμε να μπούμε σε μια στείρα συζητηση ποιος ειναι πιο σοσιαλιστης, ειναι άτυχη επιλογή ονοματος. Δευτερον, θα αποπροσανατολλησει τον λαο και την πάλη του δίνοντάς του λάθος διλήμματα π.χ. Παλευουμε για τον σοσιαλισμο ή των κομμουνισμο; Ειναι ο σοσιαλισμός αυτοτελης φάση; Ποιοι είναι οι σύμμαχοι; Γιατι όχι οι σοσιαλδημοκράτες και ο κάθε «οπορτουνιστής»;
* Στην Ευρωπη είμαστε μακρυα απο το να έχουμε ώριμες καταστασεις για να φτιαξουμε έναν τέτοιο θεσμο. Με εξαιρεση του ΚΚΕ,του Πόρτογαλλικου ΚΚ και μερικων ανατολικων κομμάτων, οι υπόλοιπες χωρες ή εχουν μικρά και ανεμπειρα κόμματα ή εχουν τρομέρο προβλημα με ασυνεπή κομματα (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) ή και τα δύο. Αυτό πιθανό να εξηγεί και την επιλογη του σχετικά χαλαρού συντονισμού μέσω των διεθνών συναντήσεων μία ή δύο φορές το χρόνο.
Οπως και να χει we are living exciting moments.
To be continued…
1 comment:
Μεγάλα σχέδια ο Τσάβες λέμε!
Εγώ δε νομίζω πως έχει ιδιαίτερη σημασία το όνομα.
Σημασία έχει το περιεχόμενο.
Και αυτό λέει πως μια διεθνής "όλη της αριστεράς", έστω αν την πάρει κανείς από την σοσιαλιστική διεθνή και "αριστερότερα", δε θα είναι τπτ παραπάνω από τα γνωστά και αποτυχημένα φόρουμ που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλά αυτό έχει να κάνει και με το ποιός κάνει την πρόταση, εν προκειμένω το PSUV.
Δες κι εδώ αν θες:
http://a8liothtes.wordpress.com/2009/09/22/venezuela/
Post a Comment